XXIX OLIMPÍADA MATEMÀTICA

   

logo 2018 webFASE COMARCAL DE LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

  

1.- Convoca : Societat d' Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana "Al-Khwarizmi".

2.- Organitza : Assemblea Provincial de València de la Societat "Al-Khwarizmi".

3.- Participants: L’alumnat matriculat en Tercer Cicle de Primària (5è. i 6è.) i en E.S.O. per al curs 2017 – 2018 en Centres Públics i Privats de la província de València. Els alumnes queden agrupats en tres nivells: Primer Cicle ESO (A), Segon Cicle ESO (B) i Tercer Cicle de Primària (C).

4.- Objectius de l’Olimpíada Matemàtica:

 • Divulgació de les matemàtiques a través de la resolució de problemes.
 • Afavorir una actitud positiva cap a les matemàtiques entre l‘alumnat i la societat en general.
 • Potenciar el gust per la resolució de problemes a través d’una activitat formativa, lúdica i creativa.
 • Desenvolupar capacitats d’intuïció, raonament, imaginació i deducció.
 • Fomentar la convivència, l’intercanvi d’idees i amistat entre estudiants i professorat.
 • Divulgar les proves proposades amb l’objectiu d’oferir material de recolzament al professorat de Matemàtiques i incorporar l’ús de les tecnologies imperants a les classes de matemàtiques.

5.- Desenvolupament: L’Olimpíada consta de vàries fases: Comarcal, Provincial, Autonòmica i Nacional.

 • La Fase Comarcal consistirà en dues proves: una prova de caràcter individual i una prova per equips. Se celebrarà el dissabte 24 de Març de 2018 pel matí a les diferents seus designades per l’organització. A la Fase Comarcal se seleccionaran 48 participants per nivell, que passaran a la Fase Provincial.
 • La Fase Provincial consistirà en una Jornada festiva i matemàtica, amb una prova individual i dues proves per equips, i se celebrarà al llarg del dissabte 28 d'abril de 2018 a l'IES BLASCO IBAÑEZ de Cullera. A la Fase Provincial se seleccionaran 8 finalistes per nivell, que passaran a la fase Autonòmica.
 • La Fase Autonòmica consistirà en la participació d’un cap de setmana de convivència amb proves individuals i per equips, i se celebrarà els dies 26 i 27 de Maig de 2018 a Castelló. A la Fase Autonòmica se seleccionaran 6 participants de 2n d'ESO que passaran a la Fase Nacional.

6.- Fase Comarcal.

Per a inscriure’s a la XXIX Olimpíada Matemàtica l’únic requisit és estar matriculat durant el curs 2017-2018 en el curs corresponent al nivell, i pagar els drets d’inscripció. Cada participant en la Fase Comarcal de l’Olimpíada Matemàtica haurà de pagar 5€ de drets d’inscripció, en els quals s’inclouen: samarreta commemorativa de l’Olimpíada, material i record de participació. Caldrà ingressar per transferència la quantitat corresponent al total dels alumnes del mateix Centre al següent número de compte de Bankia: 2038-6301-37-3000011367,   IBAN ES20 2038 6301 3730 0001 1367 indicant en la referència o concepte de l'ingrés el codi del centre educatiu, nom del Centre i poble. El Codi de Validació que vos donarà el formulari quan feu la inscripció també el podeu posar en el concepte si el banc ho permet, i cal conserval-lo per si fera falta per a futures verificacions o modificacions de la inscripció. Els Centres únicament podran presentar aquell número d’alumnes dels que tinguen pagada la seua inscripció.

Demanem als professors fer una selecció prèvia dels alumnes que representaran al seu col·legi o institut, en una activitat a desenvolupar al propi Centre. També demanem ens indiquen quants seran els professors acompanyants així com totes les seues dades, i col·laborar en el desenvolupament de les proves. De cada Centre es podran presentar per a cada nivell, com a màxim, el següent número d’alumnes:

Nº de línies en el Centre*

   1   

 2 o 3 

 4 o 5 

 6 o 7 

8 o més

Nº màxim d’alumnes per nivell

4

5

6

7

8

(*) El número de línies és el número de grups d'alumnes que hi ha en cada curs. En el cas de que en un cicle hi haja en cada curs un diferent número de grups, entendrem pel número de línies el número major.

7.- Procés d'inscripció

El professor o professora responsable de l’activitat omplirà el formulari d’inscripció ‘on line’ amb la relació de participants, i posteriormen farà el pagament dels drets d’inscripció abans del 25 de febrer de 2018 pel TOTAL dels alumnes inscrits en una única transferència posant en el concepte el codi del Centre educatiu, nom del Centre i població. El formulari està al requadre que trobaràs un poc més endavant. Es demana:

- Les dades del centre.
- Nom, cognoms, DNI i correu electrònic del professorat acompanyant
- Nom, cognoms, curs de cada alumne, telèfon de la família i la talla de la samarreta que regalem a l'alumne

Caldrà elegir a quina de les sis seus el Centre té preferència per a participar a la Fase Comarcal. L’organització es reserva la possibilitat de canviar a un Centre la seu sol·licitada, amb l’ànim de mantenir l’equilibri en quan al número de participants a cada seu. L'organització farà pública la llista amb els centres i la seu a la que hauran d'acudir per a participar a la fase comarcal.  Una volta tancat el període d’inscripció, no s’admetran modificacions ni canvis a la llista d’inscripcions. L’organització demana al professorat posar la màxima cura a l'hora d'omplir el formulari electrònic, i consultar al mateix si totes les dades incloses són les correctes, per tal de contrastar les possibles errades i evitar dades personals erròniament escrites o alumnes que no s'han inclòs a la base de dades. L'organització queda exclosa de qualsevol responsabilitat al respecte per l'incompliment d'aquesta formalitat.

Una volta celebrada la Fase Comarcal, el Jurat designat per la SEMCV designarà entre tots els participants a les diferents Seus a 48 participants per nivell com a seleccionats per a participar en la Fase Provincial. La informació es farà pública a la pàgina web de la Societat al llarg de la setmana següent a la celebració de la fase comarcal. Demanem al professorat dels alumnes seleccionats ens avisen de qualsevol baixa en el cas de no poder assistir a la següent fase, per tal de substituir a l’alumne absent per un reserva. El dia de la celebració de la fase comarcal, els participants hauran de portar el Document d'autorització familiar i entregar-lo a la organització.

Document d'autorització familiar

Díptic de la convocatòria  -  Cartell 

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

Per a qualsevol dubte o consulta es poden dirigir a nosaltres per  correu electrònic:

e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

8.- Programa de la Fase Comarcal:

Els centres educatius de la província de València podeu participar en la convocatòria de la nostra província. Enguany, la fase comarcal serà el dissabte 24 de març de 2018 a les següents seus:

IES MOIXENT
AV. DE LEPANTO, 12
MOIXENT
962249050

PATRONATO DE LA JUVENTUD OBRERA

C. POETA RICARD SANMARTÍ, 3
VALÈNCIA - BENIMACLET
963391550

IES RAMÓN LLULL

C. RAMÓN LLULL, 12 
VALÈNCIA
961205960

IES RICARDO MARÍN IBÁÑEZ
C. PUERTA ZAFA, 36
XEST
961808435

IES COMARCAL
AVDA. DE MARIA ROS, S/N
BURJASSOT
961206290

IES BLASCO IBÁÑEZ
PUJADA SANTUARI, 1
CULLERA
961719100 

 


De 9:00 a 9:30

Recepció dels participants al centre assignat on se’ls donarà la benvinguda. Els alumnes aniran a les aules destinades a realitzar la prova individual, organitzades per ordre alfabètic. El professorat i família acompanyat rebran una xarrada informativa sobre el projecte ESTALMAT.

De 10:00 a 11:30  

Prova individual. La durada de la prova serà de una hora i mitja. Els participants hauran d’intentar resoldre 5 problemes. La puntuació de la prova individual computarà un 80% de la puntuació final de cada participant.

De 11:30 a 12:00

Descans. Els alumnes participants estan invitats a esmorçar.

De 12:00 a 13:00              

Prova de velocitat per equips. Es realitzarà a la mateixa aula on han realitzat la prova individual. En equips de 4 participants de diferent centre que l’organització s’encarregarà d’establir, intentaran resoldre 10 problemes al llarg de 50 minuts, de manera que disposen exactament de 5 minuts per a resoldre cada problema. La mecànica, igual que la d’altres anys, consisteix en donar un problema a cada equip, que intenta resoldre’l, i transcorreguts 5 minuts l’entreguen com estiga i se’ls entrega un nou problema. Així fins a 10 problemes.

13:00

Final de la Fase Comarcal i acomiadament dels participants.

 

· Per a resoldre les activitats proposades es demana que cada alumne porte aquell material que considere precís: bolígraf, llapis, goma, regla, compàs, calculadora, cinta mètrica...  i amb ell una motxilla per a la seua comoditat. Atenció: no estarà permès les llistes amb fórmules en cap prova, provocant la desqualificació a qui no respecte aquesta norma.

· El fet de que els participants han de formar part d'un equip per a una de les proves, amb altres estudiants que no conéixen, posa a prova la seua maduresa personal i les seues habilitats socials. És per això que demanem als professors que treballen amb els seus alumnes esta qüestió, deixant-los clar que hauran d'acordar amb la resta de membres de l'equip com enfocaran la resolució de la prova abans de començar-la: qui farà de porta-veu, qui escriu cada resposta, en cas de discrepància en la resolució d'un problema com faran per a resoldre-la, etc.

IMPORTANT: Llegiu el programa als participants abans de vindre el dissabte. No estarà permès l’ús de mòbil ni de aparells de música durant les proves, pel que aconselleu que millor no els porten. Insistiu en que quan contesten les proves, raonen al màxim i expliquen el que fan i com ho fan, ja que el jurat podrà valorar millor la seua resposta.

Gràcies.

9.- Fase Provincial:


DATA

28 D'ABRIL DE 2018

LLOC DE REALITZACIÓ IES BLASCO IBÁÑEZ (CULLERA)

10.- Fase Autonòmica:

Setanta-dos finalistes participaran en una convivència matemàtica de cap de setmana mentre resolen una nova prova Matemàtica. Els classificats de cada nivell representaran a les seues províncies en la Fase Autonòmica.

Els sis finalistes de primer cicle d’ESO millor classificats en la fase Autonòmica de la Comunitat Valenciana, sempre que complisquen els requisits exigits, participaran en la XXIX Olimpíada Matemàtica Nacional, convocada per la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques, que se celebrarà a VALÈNCIA del 21 al 25 de Juny de 2018, raó per la qual la nostra representació es duplica. Enguany per primera volta la nostra societat organitza la Fase Nacional.

 • FASE AUTONÒMICA

 • DATA

  26 i 27 DE MAIG DE 2018

  LLOC DE REALITZACIÓ CASTELLÓ

  11.- Puntualitzacions :

  1.- Si per altres compromisos algun participant no pogués presentar-se el dia de la convocatòria, quedaria autodescalificat.
  2.- Els participants hauran de presentar-se amb el material habitual per a la realització d’una prova escrita de matemàtiques.
  3.- La Societat "Al-Khwarizmi" pot modificar les dates i seus anunciades en el supòsit de presentar-se dificultats d’organització. En aquest supòsit s’avisaria telefònicament als afectats.
  4.- Els desplaçaments a les seus corresponents, dins de la Comunitat, correran a càrrec dels participants. El desplaçament a l’Olimpíada Nacional corre a càrrec de la Societat d´Educació Matemàtica "Al-Khwarizmi".
  5.- El allojament i manutenció de les "Jornades de Convivència" a València corren per compte de la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana "Al-Khwarizmi".
  6.- A la fase Nacional, els 3 finalistes seleccionats, aniran acompanyats per una persona designada per l’organització.
  7.- La participació en l’Olimpíada Matemàtica suposa l’acceptació de les bases.
  8.- La interpretació de les bases correspon a la Societat d’Educació Matemàtica "Al-Khwarizmi".

  Additional information